2010. november 1., hétfő

Születésnapi ajándék, Kávé mellé kekszek

Egyik nap óriási lelkesedéssel nekiestem háromféle keksz gyártásának. A konyhát érdemes lett volna lefotózni, nagyon ritkán, vagyis karácsonykor szokott így kinézni: mindenhol tálak, edénykék, tepsik, liszt, cukor és némi
kifröcskölt hozzávalók kíséretében. Áldatlan állapotok, borzasztó!
 De gyorsan, nyomban lesikáltam mindent, így vidám lett a délután is.
Az első keksz:
I.  Fahéjas (tojás nélkül) keksz
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 12 dkg vaj, 2 tk sütőpor, 1-2 tk. gyömbér,1-2 tk. fahéj, 1 dl tej

Mindent összerakunk és golyócskákat formázunk, majd lelapíthatjuk és sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.



II. Citromos-diós-pelyhes keksz

Ez a keksz tényleg csak úgy megszületett, mert a hozzávalók folyamatosan változtak , alakultak.
Az alapreceptben a következők voltak:
2 tojásfehérje (felverve), 25 dkg cukor, 1 citrom leve, héja, szódabikarbóna, 25 dkg őrölt  mandula
 fahéj, és annyi liszt, amit felvesz.
Én a mandula helyett kb. 10 dkg diót és őrölt rozspehlyet tettem,ami fantasztikusan illik a dió ízéhez
és kicsit sötétebb színt is adott neki. Nekem, melegen kóstolásnál ez  ízlett a legjobban. A sütőlemezt
természetesen ki kell vajazni, lisztezni, ugyanis így biztos, hogy egyben le tudod szedni.
Nekem volt egy kis afférom a sütőpapírral, az egyik adagot alig tudtam a papírtól elválasztani.
Ugyanis már a következőn járt az agyam és kihűltek, és úgy nem lehet már mozdítani.
.


III. Kávés keksz
Legkedvesebb barátnőm kávéfüggő, napi több adag finom kávéval érzi jól magát, ezért is  "kellett " egy kávés
kekszet is kipróbálnom, persze a kávéivás mellé. Evvel a tésztafajtával van a legtöbb macera, de a legtöbben
ezeket az alapanyagokból összeállított kekszet ismerik, szeretik és készítik.
Hozzávalók: 120 g vaj, 180 dkg liszt, 120 dkg cukor, 15 dkg méz, 1 tojás, 3 tk nescafé, 1 tk sütőpor, 2 tk. szódabikarbóna, pici só. (lehet még csokit, diót is beletenni.)
2 órát kell minimum hűtőben pihentetni , csak azután lehet formázni.
Először a folyékony dolgokat keverjük össze cukorral, aztán jöhet a sűrítés.
Még az omlós keksz kategória hiányzik, de még kutatni fogok különböző hozzávalókból készült kekszreceptek
után, mert érdekes, mennyiben változtatja meg pl, a tojás elhagyása az omlósságot, keménységet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése