Érdekes, mert régen nagyon is diópárti voltam, viszont mostanság kezdem megszeretni a mákos dolgokat!
Ez a süti, torta is régen érett a fejemben, de egyik este végre kisült.
Ismét a hűtő illetve spejz tartalmára fókuszálva jött létre ez az igazán tömény finomság.
Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg cukor, /méz, 10 dkg vaj, kb 1,5 dl tejszín, 3 kanál baracklekvár, kb 10 dkg mák, 10-15 dkg liszt, sütőpor, 1 löttyintés házi vaníliaesszencia, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, kb 5-6 kanál likőrös meggyzselé/lekvár, 10 dkg rumban áztatott aszalt szilva díszítésnek.
A tésztát kikeverjük, majd a baracklekvárral összeforgatjuk. A meggylekvárt csak a fél adag kevert tésztára kanalaztam, majd a mákos (folyékony) tészta másik felével betakarjuk, végül az aszalt szilvákat körberakjuk és így tesszük be a sütőbe.
A csészés tésztához hasonló, de a tejszíntől tartalmasabb (zsírosabb) tortát kapunk, nekem ettől a sok lekvártól igen kellemes és édes sütemény lett!
2012. január 30., hétfő
2012. január 27., péntek
Fokhagymás lila krumplipüré olasz fűszerezésű csirkecombbal
Ez egy könnyű, ám mutatós kis vasárnapi ebéd. Nagyon kedvelem a lila szín, ám igen meglepő, és szokatlan a tányéron. Már sokan használják a lila krumplit, nekem minden tetszik belőle! Íze nem különbözik a hagyományostól, csak árban más. Viszont szerintem érdemes néha egy kicsit mást készíteni, mert igencsak feldobja még ezt az egyszerű krumplipürét is!
Hozzávalók: fejenként 3-3 csirkecomb, bazsalikom, oregánó, fokhagymás só, olívaolaj
1 kg lila burgonya, min 10 dkg vaj, só, pici bors, szerecsendió, kb 1- 2 dl tejszín/tej, csipet cukor, 1 gerezd fokhagyma
Hozzávalók: fejenként 3-3 csirkecomb, bazsalikom, oregánó, fokhagymás só, olívaolaj
1 kg lila burgonya, min 10 dkg vaj, só, pici bors, szerecsendió, kb 1- 2 dl tejszín/tej, csipet cukor, 1 gerezd fokhagyma
2012. január 24., kedd
Sajttál vacsorára
Vannak napok, amikor elkap a hév, meglátok valami különleges sajtot, és máris beledobálom a kosárba.
Ez is úgy kezdődött, hogy jó választék tárult elém, és mivel nagyon szeretjük a sajtokat, vettem egy párat.
Nagyon kedvelem a "szép" sajtokat, vagy a különleges formájúakat, színűeket!
Most egy füstölt tetszett meg először , aztán pedig mivel fokhagymás camembert nem sokszor ettem, azt vettem mellé.Volt még ananászos, borsos , és még egy fokhagymás, ami igen intenzív, puha sajtféle.
A sajtok mellé most almát, dióval csipegettünk, és Ausztráliából származó fehérbort iszogattunk.
Tényleg ünnepivé válik ilyenkor a hangulat, így a vacsora!
Ez is úgy kezdődött, hogy jó választék tárult elém, és mivel nagyon szeretjük a sajtokat, vettem egy párat.
Nagyon kedvelem a "szép" sajtokat, vagy a különleges formájúakat, színűeket!
Most egy füstölt tetszett meg először , aztán pedig mivel fokhagymás camembert nem sokszor ettem, azt vettem mellé.Volt még ananászos, borsos , és még egy fokhagymás, ami igen intenzív, puha sajtféle.
A sajtok mellé most almát, dióval csipegettünk, és Ausztráliából származó fehérbort iszogattunk.
Tényleg ünnepivé válik ilyenkor a hangulat, így a vacsora!
2012. január 19., csütörtök
Az a bizonyos Ossobuco
Végre vettem csontos marhaszeletet, már régóta kíváncsi voltam, mert sajnos nem ettem még Olaszországban, ezért most megfőztem magamnak.
Nagyon tetszett az egyik blogger részletes leírása, ezt itt meg is találhatjátok.
Igazából egyszerűen akartam elkészíteni, de aztán győztek a fűszerek és zöldségek, ízek kavalkádja lett a végeredmény.
3-4 szelet (kb 4 cm) csontos marhaszelet, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, pici liszt,
sárgarépa, zeller, húsos szalonna, paradicsom/püré, fehér/vörösbor, citrom, babérlevél, oregánó, bazsalikom.
Természetesen tészta helyett finom, meleg kenyérrel is fogyasztható
Nagyon tetszett az egyik blogger részletes leírása, ezt itt meg is találhatjátok.
Igazából egyszerűen akartam elkészíteni, de aztán győztek a fűszerek és zöldségek, ízek kavalkádja lett a végeredmény.
3-4 szelet (kb 4 cm) csontos marhaszelet, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, pici liszt,
sárgarépa, zeller, húsos szalonna, paradicsom/püré, fehér/vörösbor, citrom, babérlevél, oregánó, bazsalikom.
Természetesen tészta helyett finom, meleg kenyérrel is fogyasztható
2012. január 15., vasárnap
Vörösborban sült szegfűszeges nyúl
Szeretek esténként napi levezetőként főzni! Kikapcsol, nem kell gondolkozni a dolgokon, csak alkotsz valamit, amit nemcsak nézhetsz, de meg is ehetsz.
Pár éve még nem éreztem ennek az igazi filingjét, de manapság már meg is tudom fogalmazni.
Egyik este, egy nehéz nap után, amikor nem értesz semmit, mi és miért zajlanak olyan dolgok körülötted, amit nem akarsz, nekiestem a nyúl lapockáknak.
Este volt, mindenki éhes, és mégsem lettem ideges, hanem csak egyre kerültek elő azok a dolgok, amik végül is belekerültek ebbe a mennyei vacsorába.
Rég ettem ilyen finomat,gyorsan megörökítettem, bár szerintem pont ennek van varázsa, hogy egy olyan új fűszerezésűt készítesz, amire sokáig emlékezni fogsz, mégsem csinálod minden nap úgy.
Hozzávalók: 6-8 db nyúl lapocka/comb, 1 nagy lilahagyma szeletekre vágva, kb 1 nagy szelet füstölt csülök csíkokra vágva, libazsír/olívaolaj/vaj, só, bors, színes borsok, szegfűbors,1-2 kk szegfűszeg, csipet chili, majoranna, kakukkfű, 1 babérlevél , 2 kk csípős ketchup, kb 2-3 dl chilei vörösbor (Shiraz)
Köretnek mostanában a kedvencem a bulgur, csak forró vízbe beleteszem és fél egy óra múlva kész is.
Természetesen sóval , borssal, olívaolajjal , esetleg citromlével ízesítem utána.
Amit még a hűtőben találtam, azzal lett tökéletes: házi gasztro ajándéknak készült, de persze megkóstoltam és nem adtam oda senkinek Olívaolajban eltett fűszeres (chili, fokhagyma, fűszerek) sajt.
Pár éve még nem éreztem ennek az igazi filingjét, de manapság már meg is tudom fogalmazni.
Egyik este, egy nehéz nap után, amikor nem értesz semmit, mi és miért zajlanak olyan dolgok körülötted, amit nem akarsz, nekiestem a nyúl lapockáknak.
Este volt, mindenki éhes, és mégsem lettem ideges, hanem csak egyre kerültek elő azok a dolgok, amik végül is belekerültek ebbe a mennyei vacsorába.
Rég ettem ilyen finomat,gyorsan megörökítettem, bár szerintem pont ennek van varázsa, hogy egy olyan új fűszerezésűt készítesz, amire sokáig emlékezni fogsz, mégsem csinálod minden nap úgy.
Hozzávalók: 6-8 db nyúl lapocka/comb, 1 nagy lilahagyma szeletekre vágva, kb 1 nagy szelet füstölt csülök csíkokra vágva, libazsír/olívaolaj/vaj, só, bors, színes borsok, szegfűbors,1-2 kk szegfűszeg, csipet chili, majoranna, kakukkfű, 1 babérlevél , 2 kk csípős ketchup, kb 2-3 dl chilei vörösbor (Shiraz)
Köretnek mostanában a kedvencem a bulgur, csak forró vízbe beleteszem és fél egy óra múlva kész is.
Természetesen sóval , borssal, olívaolajjal , esetleg citromlével ízesítem utána.
Amit még a hűtőben találtam, azzal lett tökéletes: házi gasztro ajándéknak készült, de persze megkóstoltam és nem adtam oda senkinek Olívaolajban eltett fűszeres (chili, fokhagyma, fűszerek) sajt.
2012. január 13., péntek
Királyrákos lepény
Annyi finomságot ettünk Szilveszter éjszakáján, hogy alig tudtunk mozdulni (bélszín szarvassonkába göngyölve, lazac- tészta tekercs, kacsamell szegfűszeges párolt lila káposztával, sütőtökpürével)
Úgyhogy elmaradt ez a (kedvenc) nagy rák, amit terveztem, elég jó áron sikerült vennem még decemberben és arra gondoltam, hogy majd valami salátára teszem.
Talán már írtam, hogy a legegyszerűbben kedvelem a legjobban, azaz olajon chili, fokhagyma , majd rózsaszínre párolva citrommal, esetleg fehérborral, de most kísérletezni szerettem volna, mert még így nem csináltam, és nem is ettem.
Ezenkívül, mivel szeretném bemutatni a könyvet is , amiből elkészítettem, egyben játékban is részt veszek, melyet Kati , blogszülinapján indított.
Olyan régi, hogy még évszámot sem nyomtattak :). szóval Konyhavarázs sorozat No. 2. Francia szakácskönyv, melyben igazi ínyencségek is megtalálhatóak.
Sajnos nem emlékszem, honnan van, de legalább húsz éve meglehet. Egész menüsorokat lehet belőle megfőzni, az előételektől a süteményekig. A francia nyelv és konyha régóta kedvencem, mi mást is ajánlhatnék elsőre!
Recept: 30 dkg leveles vajastészta, (én saját egyszerű házi omlóssal készítetem),
50 dkg kagyló (ezt most teljesen kihagytam), 12 nagyobb garnélarák,
1 kisebb homár (nem is értem, ezt miért hagytam el?:)), 6 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 tojás, őrölt bors, szerecsendió, és én még kiegészítettem zöldbabbal ( csak a színe miatt), ezenkívül szerintem finomabb 1 gerezd fokhagymával, illetve lehet chilit is belehinteni, és citrommal meglocsolni.
Szóval így főzök én, látható, nem mindig követem a leírtakat, de azért használok néha könyveket!
Úgyhogy elmaradt ez a (kedvenc) nagy rák, amit terveztem, elég jó áron sikerült vennem még decemberben és arra gondoltam, hogy majd valami salátára teszem.
Talán már írtam, hogy a legegyszerűbben kedvelem a legjobban, azaz olajon chili, fokhagyma , majd rózsaszínre párolva citrommal, esetleg fehérborral, de most kísérletezni szerettem volna, mert még így nem csináltam, és nem is ettem.
Ezenkívül, mivel szeretném bemutatni a könyvet is , amiből elkészítettem, egyben játékban is részt veszek, melyet Kati , blogszülinapján indított.
Olyan régi, hogy még évszámot sem nyomtattak :). szóval Konyhavarázs sorozat No. 2. Francia szakácskönyv, melyben igazi ínyencségek is megtalálhatóak.
Sajnos nem emlékszem, honnan van, de legalább húsz éve meglehet. Egész menüsorokat lehet belőle megfőzni, az előételektől a süteményekig. A francia nyelv és konyha régóta kedvencem, mi mást is ajánlhatnék elsőre!
Recept: 30 dkg leveles vajastészta, (én saját egyszerű házi omlóssal készítetem),
50 dkg kagyló (ezt most teljesen kihagytam), 12 nagyobb garnélarák,
1 kisebb homár (nem is értem, ezt miért hagytam el?:)), 6 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 tojás, őrölt bors, szerecsendió, és én még kiegészítettem zöldbabbal ( csak a színe miatt), ezenkívül szerintem finomabb 1 gerezd fokhagymával, illetve lehet chilit is belehinteni, és citrommal meglocsolni.
Szóval így főzök én, látható, nem mindig követem a leírtakat, de azért használok néha könyveket!
2012. január 10., kedd
Olaszos tészta
Hát igen, ez az amikor meglátunk valami jó hozzávalót és máris beindul a képzelet!
Egyik este a Lidl-be beszaladva találtam ezt a szép formájú tésztát, és mivel eléggé megtetszett fotózhatósága miatt,
következő nap ebédre feltálaltam.
Hozzávalók:
Fejenként 150 g tészta, 1 lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, szardellapaszta, olasz fűszerkeverék, édes chiliszósz, sűrített paradicsom, só, bors , chili, parmezán és gouda sajt (lehet bármilyen, de most ez volt a hűtőben)
Egyik este a Lidl-be beszaladva találtam ezt a szép formájú tésztát, és mivel eléggé megtetszett fotózhatósága miatt,
következő nap ebédre feltálaltam.
Hozzávalók:
Fejenként 150 g tészta, 1 lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, szardellapaszta, olasz fűszerkeverék, édes chiliszósz, sűrített paradicsom, só, bors , chili, parmezán és gouda sajt (lehet bármilyen, de most ez volt a hűtőben)
2012. január 8., vasárnap
Thai jellegű rákleves
Ezt a csodálatos szürke királyrákot használtam ebbe a finom, kicsit erős és intenzív levesbe!
Ugyanis egyik nap ellátogattunk egy thai étterembe, és annyira ízlett a rákleves, hogy nekem is muszáj volt ismét elkészítenem. Egy- két hozzávaló természetesen nem volt itthon, de azért ez is igen jól sikerült!
Szerintem telitalálat, a kókusztejtől selymes, kellemesen édeskés, és csípős egyszerre!
Hozzávalók: pár szem krumpli, 200 gr királyrák, 2 dl kókusztej, 1 citrom, 1-2 chilipaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 kaffírlime levél, 1 dl fehér bor (most Nyakas Irsai Olivér)
csipet koriander, késhegynyi gyömbér, 2 kanál halszósz
Elkészítése: olívaolajon a reszelt gyömbért, koriandert, zúzott fokhagymát chilit pár percig forrósítjuk, belerakjuk a rákokat, citromot facsarunk rá, meglocsoljuk halszósszal (ízlés szerint, nem kell sok), felöntjük borral, forraljuk, aztán a krumplit is hozzá kockázzuk. Végén a kaffirlime levéllel és kókusztejjel is összeforraljuk.
Ugyanis egyik nap ellátogattunk egy thai étterembe, és annyira ízlett a rákleves, hogy nekem is muszáj volt ismét elkészítenem. Egy- két hozzávaló természetesen nem volt itthon, de azért ez is igen jól sikerült!
Szerintem telitalálat, a kókusztejtől selymes, kellemesen édeskés, és csípős egyszerre!
Hozzávalók: pár szem krumpli, 200 gr királyrák, 2 dl kókusztej, 1 citrom, 1-2 chilipaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 kaffírlime levél, 1 dl fehér bor (most Nyakas Irsai Olivér)
csipet koriander, késhegynyi gyömbér, 2 kanál halszósz
Elkészítése: olívaolajon a reszelt gyömbért, koriandert, zúzott fokhagymát chilit pár percig forrósítjuk, belerakjuk a rákokat, citromot facsarunk rá, meglocsoljuk halszósszal (ízlés szerint, nem kell sok), felöntjük borral, forraljuk, aztán a krumplit is hozzá kockázzuk. Végén a kaffirlime levéllel és kókusztejjel is összeforraljuk.
2012. január 6., péntek
Téli-déli gyümölcssaláta
Már jó rég készítettem ezt a salátát, de most, hogy rengeteg a dió itthon, egyből eszembe jutott.
Nagyon egyszerű, de mégis olyan finom, amit érdemes pár perc alatt elkészíteni. (A vendégek is nagyon kedvelik!)
Bármilyen gyümölcsöt használhatunk, bár én most csak a délieket használtam, ezért is ilyen vicces a címe.
A mostani hozzávalók: 1 egész ananász, 3-4 narancs, 3-4 mandarin, 2-3 banán, 1 citrom leve, 5 kanál méz,
Tetejére: 2-3 marék pirított dió
Természetesen, ha van otthon alma, körte, szőlő,gránátalma, stb ,bármelyiket bele lehet vágni.
Nagyon egyszerű, de mégis olyan finom, amit érdemes pár perc alatt elkészíteni. (A vendégek is nagyon kedvelik!)
Bármilyen gyümölcsöt használhatunk, bár én most csak a délieket használtam, ezért is ilyen vicces a címe.
A mostani hozzávalók: 1 egész ananász, 3-4 narancs, 3-4 mandarin, 2-3 banán, 1 citrom leve, 5 kanál méz,
Tetejére: 2-3 marék pirított dió
Természetesen, ha van otthon alma, körte, szőlő,gránátalma, stb ,bármelyiket bele lehet vágni.
2012. január 5., csütörtök
Áfonyás - mascarponés csokipohár
Tavaly sikerült vennem ezt a csokipoharacskát, ami szinte rám várt. Ugyanis ez az egyetlen doboz hányódott az Aldiban, amin igen meglepődtem, mert már sehol sem láttam.
Mutatós, nem is rossz a csoki, és a töltelék egyszerűségében rejlik a varázs.
Ezt január elsején tálaltam, ezért még egy kis BUÉK hangulatúvá vált!
Hozzávalók: csokipohárkák, mascarpone, áfonya, méz, pici citromhéj/ vagy lé (tejszínhabbal lehetett volna díszíteni, de az már túl édes lett volna!)
Mutatós, nem is rossz a csoki, és a töltelék egyszerűségében rejlik a varázs.
Ezt január elsején tálaltam, ezért még egy kis BUÉK hangulatúvá vált!
Hozzávalók: csokipohárkák, mascarpone, áfonya, méz, pici citromhéj/ vagy lé (tejszínhabbal lehetett volna díszíteni, de az már túl édes lett volna!)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)